Tanulmányok a Turánból

"A montázs alapját képező Dillich rajzot Szörényi Levente 'Az eltűnt Ősbuda nyomában' (Design And Quality Kiadó Bp. 1996.) könyve tartalmazza. Ezzel a könyvvel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy ez az első olyan mű, amely a korabeli rajzok alapján próbálja meg e perdöntő bizonyítéknak is tekinthető forrásokat a térben elhelyezni és az eredeti helyszínt megkeresni.

Különben a Pomázra vonatkozó hivatalos véleményüket a szakembereknek a Régészeti Topográfia tartalmazza. Túl azon, hogy a Topográfia jó része Sashegyi munkásságára alapul, mondanivalóját nem értékeli. Utólagosan viszont megállapítható, hogy a legfontosabbakat illetően Sashegyi meglátása az alapvető igazságot tartalmazza."

(részlet Deák Csaba: Eltüntetett városok című tanulmányából. TURÁN 2006. október-december)

"Ez a metszet a mai Óbuda területére nézve földrajzilag nem illik rá, viszont pontosan egyezik Hainburg an der Donau geológiai viszonyaival. A metszetet a mai Budával azonosítani nem lehet. Talán a budai várhegy és a mögötte álló Gellért-hegy még belefér a képbe, de a hegytől balra álló Csepel-szigetre ábrázolt két magas hegy nem. A metszetet rajzoló mester ekkorát nem tévedhetett." (Hiv.* Szörényi Levente: Az eltűnt Ősbuda nyomában. Bp. 1996.)

(részlet Tóth Sándor: Árpád nyomában című tanulmányából. TURÁN 2010. január-március)

Vissza a fejezethez

Vissza a nyitólapra