Szörényi Levente és Trogmayer Ottó kapta a Szer Üzenete-díjat

2010. szeptember 13.

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész és Trogmayer Ottó muzeológus, régész, egyetemi tanár vehette át vasárnap Ópusztaszeren a Szer Üzenete elnevezésű díjat.

Szörényi Levente

(MTI) - Szörényi Levente azt mondta: meglepetésként érte az "érdekes és megtisztelő" díj odaítélése. Különösen nagyra becsüli a "magánjellegű" elismeréseket. Szólt arról is: a díj eddigi munkásságának szólt, és úgy érzi, hogy azzal a magyar történelemhez való kötődését is kifejezték. A díjat Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök jelenlétében adták át, az általa celebrált katolikus mise végén - tette hozzá Szörényi Levente azzal, hogy megtisztelő volt maga a ceremónia is, és az is, hogy a díjat Trogmayer Ottóval párban vehette át.

Arra a kérdésre, hogy mik a jövőbeni tervei, Szörényi Levente azt válaszolta: nem szeretne korán meghalni "és minden, ami ebbe belefér, az terv és elképzelés".

Idén negyedik alkalommal rendezték meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódó ünnepet, a Szobori búcsút.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékműnél első alkalommal 1897 augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az ünnep hagyományát 2007-ben Árpád vezér halálának ezerszázadik és az első Szobori búcsú száztizedik évfordulóján élesztette újjá a park vezetése.

Az ünnep szerves része a Szer Üzenete elnevezésű díj átadása. Az íjat ábrázoló pecsétgyűrűt azoknak szánják, akik a magyarság egységén munkálkodnak, közösséget fognak össze, közösséget teremtenek.

Vissza a fejezethez

Vissza a nyitólapra