Árpád pajzs díjátadó ünnepség

Képriport az Árpád Pajzs révkomáromi díjátadásáról

A közel 200 érdeklődő először Gál Tamás színművész, Kátai Zoltán énekmondó és Szvorák Katalin ünnepi műsorát hallgatta meg, majd sor került a kitüntetettek laudációjára és a díj átvételére.

Bogár László közgazdászt Dr. Papp Lajos szívsebész; Medveczky Ádám zeneművészt Berczelly István operaénekes; Döbrentei Kornél költőt, írót Bakay Kornél régész; Dr. Eőry Ajándok orvost, természetgyógyászt Makovecz Imre építőművész; Egerszegi Krisztina világbajnokot, olimpikont Dr. Hargitay András olimpikon; Sára Sándor filmrendezőt pedig Pörös Géza, a Duna TV főszerkesztője méltatta.

Felvidéki magyarként Malina Hedvig örülhetett a díjnak, őt Batta György felvidéki publicista laudálta. Malina Hedvig a második felvidéki, aki az elmúlt négy év során a kitüntetést megkapta - őt megelőzően Duray Miklós részesült ebben az elismerésben.

A díjátadó ünnepségről készült Barcsik Géza képgalériája:

http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/29301-kepriport-az-arpad-pajzs-revkomaromi-dijatadasaro

Felvidék Ma, 2010, július, 6.


"Árpád Pajzs" díjátadás - először a Felvidéken

Szombaton immár ötödször, ám első ízben a Felvidéken adták át a Szörényi Levente zeneszerző illetve a Holdvilágárok Alapítvány által alapított "Árpád Pajzs" díjat a "magyar szellemi szabadságharcosoknak". Az idei hét kitüntetett egyike a nyitrai diákként - magyarsága miatt - megvert, s mindmáig elégtételben nem részesített ®áková-Malina Hedvig.

A díjalapító tájékoztatása szerint: "Kuratóriumunk először 2007-ben a 907-es pozsonyi csata és Árpád fejedelem halálának 1 100. évfordulója alkalmából adományozott Árpád Pajzsot annak a 7 kiválasztottnak, akik munkásságukkal és életvitelükkel szolgálják a magyarságot és a nemzeti érdekeket. Ez a díj jelképes lelki, szellemi és erkölcsi védelmet nyújt a díjazottaknak. Az előző években többek között Balczó András öttusázó, Kallós Zoltán népzenekutató, Tőkés László püspök, Duray Miklós író-politikus, Kassai Lajos hagyományőrző lovasíjász, Grosics Gyula sportlegenda, Makovecz Imre építőművész és Papp Lajos szívsebész vehette át a pajzsot. A magyar nemzethez fennhéjázás nélkül ragaszkodó díjazottak száma 35-re nőtt...".

A komáromi Tiszti Pavilon dísztermében megtartott ünnepségen előbb Gál Tamás színművész tolmácsolásában hangzottak el azonosságtudatot erősítő versek. Szvorák Katalin és Kátay Zoltán dalai után Horváth Frigyes kuratóriumi elnök mutatta be a szentendrei székhelyű Holdvirágárok Alapítvány tevékenységét, majd a díjátadó ceremónia következett. Az idei díjazottakat - Bogár László közgazdászt, Medveczky Ádám zeneművészt, Döbrentei Kornél irodalmárt, dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyászt, az évszázad sportolójának választott Egerszegi Krisztinát, a meghurcolt felvidéki Malina Hedviget és Sára Sándor filmrendezőt - jeles laudátorok: dr. Papp Lajos szívsebész, Berczelly István operaénekes, Bakay Kornél régész, Makovecz Imre építőművész, dr. Hargitay András olimpikon, id. Batta György író és Pörös Géza, a Duna TV főszerkesztője méltatták. Az oklevelet Horváth Frigyes elnök, a pajzsot Szczuka Attila kurátor adta át a magyarság élharcosainak, akik aláírták az emléklapot. A Himnusz közös eléneklése után az immár 28 éves Hedvig, kétgyermekes családanya és tanárnő olvasóinknak elmondta: "Megható és felemelő érzés ilyen - magyarságukért minden helyzetben bátran kiálló - szellemi nagyságok között díjban részesülni! Ez az ünnepség újabb lelki erővel tölt fel engem, hogy tovább folytassam az igazamért vívott küzdelmemet. Sajnos, hivatalosan mindmáig nem sikerült bebizonyítani az igazságot, bár a magyarok mellett több jeles szlovák értelmiségi is hisz nekem és kiáll mellettem. A lelki sebeim még nem gyógyulhattak be, de örvendetes, hogy az igazság feltárása során a családom támogatását is élvezhetem. Mindez arra ösztönöz, hogy sose adjam fel...!".

Ahogy az egyik méltatásban is elhangzott: "Révkomárom Klapkáék hősi helytállásának köszönhetően megbecsült nemzeti kegyhellyé vált, amely az Árpád Pajzs díjátadó ünnepségéhez méltó helyszínnek bizonyult", ezért talán első, de nem utolsó alkalommal fogadhatta a mindenkori helytállásukkal példát mutató "szellemi szabadságharcosokat".

NAGY-MISKÓ I., Szabad Újság, 2011. július 06. szerda

Vissza a fejezethez

Vissza a nyitólapra